Otter vredes ambassadeur Korea

25-10-2007

Van 10 t/m 16 oktober 2007 vond in het stadje Hwacheon in Zuid Korea, vlakbij de gedemilitariseerde zône, het 10e Internationale Otter Colloquium van de IUCN Otter Specialist Group plaats. Addy de Jongh, Nederlands vertegenwoordiger van de IUCN Otter Specialist Group, was daarbij aanwezig. In korte tijd wisten de Zuid Koreanen een indrukwekkend otter symposium te organiseren met vertegenwoordigers uit de gehele wereld. De otter werd verheven tot Ambassadeur voor de Vrede tussen Zuid en Noord Korea. Deze gedachte werd al spoedig massaal omarmd door het gehele Zuid Koreaanse volk en maakte zelfs deel uit van de recente besprekingen tussen de Zuid Koreaanse president Roh Moo-hyun en zijn Noord Koreaanse ambtgenoot Kim Jong-il.

In de Noord Koreaanse hoofdstad Pyongyang werd niet alleen gesproken over vrede tussen de beide landen. Er werd ook overleg gepleegd over een grensoverschrijdend natuurpark aan weerszijden van de gedemilitariseerde zone, afgekort met DMZ (DeMilitarized Zone). De otter is het enige dier dat in staat is gebleken de zwaar bewaakte grens te passeren. De hekwerken die ook onder water in de grensrivieren door lopen blijken daar net voldoende ruimte te bieden om de slimme otters door te laten. De Koreaanse otters (Lutra lutra) maken daar dan ook dankbaar gebruik van. Tijdens een speciale DMZ workhop gedurende het symposium werd nader ingegaan op de realisatie van het natuurpark. De Noord Koreanen hebben het plan met instemming begroet.

Voorafgaande aan en tijdens het colloquium stonden de Koreaanse media bol van de Otter als vredesduif en het symposium dat georganiseerd werd. Ook CNN besteedde aandacht aan de baanbrekende plannen. Kosten nog moeite werden gespaard om het symposium tot een groot succes te maken. De gehele stad Hwacheon en omstreken werden ondergedompeld in het otter thema. Overal hingen vlaggen en spandoeken, waarvan een aantal aan ballonnen in de lucht prijkten. In Hwacheon had men zelfs een grote, fraai uitgedoste otter fontein aangelegd, die in het donker alle kleuren van de regenboog aannam.

Uiteraard ging het de deelnemers vooral om de inhoud. Inhoudelijk zat het programma over het algemeen goed in elkaar, ofschoon er soms iets teveel presentaties waren die ten koste gingen van discussie. Addy de Jongh bracht drie powerpoint presentaties ten gehore en presenteerde 1 poster voor de poster sessie. Deze poster over de ecologische infrastructuur in het Noorden van Nederland viel na een beoordeling door een vakkundige jury in de prijzen en eindigde zelfs op de derde plaats. De mondelinge presentaties gingen over de problemen binnen de herintroductie van de otter, over het gebruik van GSM zenders bij wetenschappelijk onderzoek aan otters en over de haar structuur van de Euraziatische otter.

Er werden niet alleen presentaties gegeven. Er werd voor de 13 otter soorten die onze aarde rijk is nieuw natuurbeschermingsbeleid geformuleerd en er werden fondsen geworven om meer onderzoek mogelijk te maken en studenten in staat te stellen mee te doen aan otter projecten over de gehele wereld. De Koreanen gaven voor deze fondswerving tijdens de slotbijeenkomst nog een kadootje weg van maar liefst $ 50.000,-! Het is duidelijk welk dier het meest geliefde dier van Korea is geworden!

Ander nieuws