Otter terug in Zwitserland!

5-6-2010

Op een wel heel ongewone en bijzondere wijze kon vastgesteld worden dat de otter (Lutra lutra) weer terug is in Zwitserland! Onder water heeft men bij vistrappen naast de stuwdam van Reichenau een onderwater video camera geplaatst om na te kunnen gaan welke soorten vis de vistrap gebruiken. Beeldje voor beeldje worden de video filmpjes geanalyseerd. De verbazing en verrassing was groot toen in februari van dit jaar er op eens een otter in beeld kwam, die enkele vissen achterna zat.

De beelden werden aan ons getoond toen wij onderzoek deden aan otters in de Oostenrijkse Alpen. Aan de hand van andere onderwater foto's konden wij duidelijk maken dat het hier gaat om onze Europese soort Lutra lutra. De otter stierf in Zwitserland uit in 1989. Sindsdien werden er nergens meer sporen gevonden. Sinds die tijd zijn er diverse keren heftige discussies geweest om de otter in Zwitserland te herintroduceren.

illegaal

In 2005 werd er illegaal een paartje otters uitgezet in de Neuenburgersee. Volgens diverse bronnen hebben deze dieren het overleefd. In november 2009 dacht men in een vijver bij de Neuenburgersee een bever gevangen te hebben, maar dat bleek een otter te zijn. Het gaat hier hoogstwaarschijnlijk om nageslacht van het paartje dat in 2005 is uitgezet. De gefilmde otter bij de stuwdam van Reichenau lijkt een exemplaar te zijn, dat ergens anders vandaan komt. De ecologische verbindingen tussen de beide plaatsen is verre van optimaal.

Zie voor foto's en filmpjes de volgende website:

http://www.gr.ch/DE/institutionen/verwaltung/bvfd/ajf/aktuelles/grossraubtiere/Seiten/Fischotter2010.aspx

Ander nieuws