3 verweesde otters gevonden bij Langelille

1-9-2010

Eind augustus werden er afzonderlijk van elkaar 3 verweesde ottertjes gevonden van circa 7 weken oud bij het Friese plaatsje Langelille niet ver van Wolvega. De drie otter baby's zijn vernoemd naar hun vinders: Liesbeth, Arjen en Auke. Hun moeder is vermoedelijk verdronken in een visfuik. Lees verder en bewonder de drieling ook op een spetterend Youtube filmpje!

Liesje

Liesje werd het eerst gevonden. Ze werd totaal uitgeput van de weg geplukt. Na een aantal telefoontjes kwam de vindster al snel uit bij Addy de Jongh, die wel vaker jonge ottertjes met de fles heeft groot gebracht. Die zelfde avond dronk Liesje al warme melk uit een flesje en vond zij een goed heenkomen bij Addy thuis. Het Jeugdjournaal wilde de volgende dag al langs komen, maar dat werd niet toegestaan. Liesje had rust nodig en moest aansterken. 2 Dagen later mocht dit wel.

Arjen

Tijdens de opnames werd er gebeld door Staatsbosbeheer. Er was nog een otterje gevonden. Deze liep het erf op van boer Arjen Meuleman en stapte vermoeid op een rotweiler af. Deze was gewend dat andere dieren bang van hem waren en van hem weg liepen. Dit kleine diertje liep echter regelrecht op hem af en wilde zelfs contact. De boer zag dit tafereel en nam het otterje onder zijn hoede. Deze otter werd natuurlijk Arjen genoemd. Die zelfde dag nog ging Arjen ook naar Leeuwarden toe. Ook Arjen was sterk vermagerd en had het niet veel langer gered. Zijn redding kwam net op tijd.

Auke

Auke Kuiper, eigenaar van het naburige Life & Nature centrum, de RietNymf (http://www.derietnymf.nl/) bedacht zich niet en ging opnieuw zoeken. Daar waar 2 ottertjes gevonden worden, kan er immers nog een derde zijn. Otters krijgen meestal 2 - 3 jongen. Alleen door zijn volharding werd deze dan ook gevonden! Auke zag op een gegeven moment een grote witte kat vanaf een tak naar beneden loeren. Dichterbij gekomen hoorde Auke het ottertje geluidjes maken. Die zelfde middag werd in Leeuwarden de drieling herenigd. Arme Auke bleek onder de teken te zitten. Er zijn inmiddels wel 80 teken verwijderd.

slapen en spelen

De otter baby's hebben het in het begin moeilijk gehad, omdat zij erg verzwakt waren. De goede verzorging heeft ze weer op de been gebracht. Ze zijn nu bijzonder actief, eten erg veel en houden erg veel van spelen. Ze bleken al zwemles van moeder gehad te hebben. In het grote bad hadden de drie ottertjes het reuze naar hun zin. Het volgende YouTube filmpje laat dat wel zien:


 
Hier nog enkele links:
 
http://www.hartvannederland.nl/nederland/friesland/2010/ottertjes-als-huisdier/
http://nos.nl/video/180715-asha-9-zorgt-voor-zeldzame-otters.html

Ander nieuws