Weer een verweesd ottertje gevonden!

9-7-2012

Afgelopen zaterdag belden bewoners uit Dwarsgracht (vlakbij Giethoorn) ons op met de boodschap dat zij voor hun huis, in het water een piepklein ottertje hebben gezien. Het had langdurig gefloten om de aandacht van moeder otter. Het was kennelijk de moeder kwijt. Ons otter reddingsteam rukte meteen uit om het ottertje op te halen. Dat ging minder makkelijk dan gehoopt.

Het arme ottertje van ongeveer 6 - 7 weken oud had zich verborgen onder een steiger. Het bleek niet mogelijk om onder de steiger te komen. M.m.v. de bewoners werd een aantal steigerplanken los gehaald om het ottertje te benaderen. Dat lukte niet. Het was te bang geworden van het lawaai. Het hield zich goed verscholen. Besloten werd die avond terug te keren met een vangkooi. Deze werd vakkundig geplaatst met als aas heerlijke visjes van de plaatselijke beroepsvisser, die gelijk kwam mee helpen. Het ottertje bleek weg te zijn. Er was echter een kleine kans dat het nog terug zou komen.

Aagje

Uitgeput

Vlak voor middernacht liet het weer van zich horen en zwom uitgeput, letterlijk in de armen van Age, de buurman. Opnieuw werd ons team gebeld.  Aagje was gered! Het is een goed gebruik om verweesde otters naar hun redder in nood te noemen.  Het ottertje was verzwakt en onderkoeld geraakt, maar hield zich bijzonder dapper. Voor het vertrek naar Leeuwarden at het nog een paar kleine visjes. Eenmaal in Leeuwarden werd Aagje goed verzorgd en gedurende de hele nacht goed warm gehouden. De verzorgers konden zich pas bij het krieken van de dag overgeven aan de broodnodige slaap. Aagje sliep aan een stuk door. De komende paar weken zal ze intensief verzorgd worden, opdat ze goed op krachten komt. Daarbij wordt goed opgelet dat ze niet teveel aan mensen went. Het streven is dat ze net zoals onze otters Auke, Arjen en Liesje weer terug de natuur in gaat. Dat zal nog wel 10 - 11 maanden gaan duren, want dan zijn jonge otters pas in staat op eigen houtje in de vrije natuur te overleven. In de natuur blijven otters tot wel 12 maanden bij hun moeder!

Nominatie

Die zelfde avond werd in het SBS6 TV programma "Hart van Nederland", Addy de Jongh, directeur van de Stichting Otterstation Nederland, genomineerd als Dierenbeschermer van het Jaar op grond van zijn langdurige inzet voor de otter in Nederland. Zie hier: http://www.hartvannederland.nl/nederland/2012/dierenbeschermer-van-het-jaar-verkiezing/. In het programma kwamen de otters Liesje, Arjen en Auke weer in beeld. Zij werden door Addy de Jongh en daarna door Tjibbe de Jong opgevangen en groot gebracht. Arjen en Auke werden 1 dag voor hun vrijlating vergiftigd door een onbekend iemand. Dat was een groot drama. Liesje overleefde deze laffe aanslag op hun leven en werd samen met 2 Tsjechische otters met succes in de vrije natuur uitgezet. Opmerkelijk dat vlak na de Hart van Nederland uitzending op TV Aagje werd gered!

 Met dank aan: Age Jan Mulder, Maarten Vrolijk, Yvonne van Maarwijck, Klaas Rijkmans, Jan Piek en Tjibbe de Jong

 

Ander nieuws