Vers bloed in Alde Feanen NP

26-10-2012

Woensdagmiddag 24 oktober zijn in alle rust 3 Tsjechische otters uitgezet in de Alde Feanen NP. Dit is een moerasgebied bij Drachten dat beheerd wordt door it Fryske Gea. De 3 otters, Pavel, Vašek en Alenka zorgen voor "vers bloed" in de Nederlandse otter populatie. Er is in ernstige mate inteelt opgetreden. Inteelt kan leiden tot uitsterven.

foto: Tjibbe de Jong laat Pavel, Vašek en Alenka vrij

Klik hier voor Youtube filmpje in pop up scherm

Pavel, Vašek en Alenka zijn een jaar geleden als weesjes gevonden tijdens de strenge winter van afgelopen jaar. Het Tsjechische Otterstation heeft zich toen over de weesjes ontfermd. Ze zijn in die tijd klaar gestoomd om weer uitgezet te kunnen worden. De Stichting Otterstation Nederland heeft in 1985 en daarna geholpen om het Otterstation op te zetten. De directeur van de Stichting Otterstation Nederland, Addy de Jongh, zit nog steeds in het bestuur van het Otterstation. Als dank voor het goede werk van het Tsjechische Otterstation hebben it Fryske Gea en de Vrienden van de Otter het Otterstation een donatie overhandigd.

Het Tsjechische Otterstation vangt ook gewonde roofvogels op (o.a. slechtvalk en oehoe) om deze later weer te kunnen uitzetten. Dat lukt niet altijd, omdat sommige vogels te ernstige verwondingen hebben opgelopen. Deze vogels blijven in Pavlov verzorgd worden. Ook levert Pavlov een belangrijke bijdrage aan het fokken van de met uitsterven bedreigde Europese nerts. In Pavlov is natuur educatie een belangrijke activiteit geworden. Jaarlijks komen er steeds meer school kinderen. Het station is ook geopend voor het publiek. Het is een bezoekje meer dan waard. Het ligt ongeveer 90 km ten oosten van Praag:

Stanice Pavlov: Pavlov 54, 584 01 Ledeč nad Sázavou

 

Pavel, Vašek en Alenka worden in het veld gevolgd aan de hand van hun dierherkenningschips, die door de Tsjechen onder de huid zijn aangebracht. Hiervoor worden speciale readers en antennes gebruikt, die op spraintplaatsen en wissels onzichtbaar geplaatst worden. Het volgen van de otters is mogelijk gemaakt door Stichting Zabawas en Oregon RFID. DNA analyse van spraints (red. keutels) helpt mee om de apparatuur op de juiste plaatsen neer te zetten.


Ander nieuws