Otter rukt op naar Lauwersmeer!

4-5-2013

Uit de sporen, die de afgelopen maanden werden gevonden door Sven Kolbe en Harrie Bosma, bleek duidelijk dat de otter bezig was met een opmars richting het Lauwersmeer. Het ging spectaculair snel. Een voor een werden de gebieden langs de noordelijke Ecologische Hoofdstructuur (EHS) door de otter ingenomen: Grote Wielen, Bouwepet, Ottema Wiersma reservaat, Houtwiel, Bûtenfjild, Falomster Feart bij Westerein en daarna zeer snel via de Nije Swemmer: het Lauwersmeer! Maar daar waar otters voorkomen, liggen er ook gevaren op de loer. Door het uitblijven van het robuust afmaken van de EHS bleven er nog knelpunten over. Dat werd een van deze otter pioniers fataal. Vrijdagochtend 3 mei kwam er een melding dat er een otter was aangereden bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. Het bleek een mannetje te zijn.

De overreden otter gaat nu voor post mortem onderzoek naar Wageningen. Voordat het dier onderzocht wordt, zal eerst de Stichting Otterstation Nederland nagaan of het dier misschien een van de otters is, die zij samen met it Fryske Gea in oktober vorig jaar hebben uitgezet. Deze otters dragen een kleine, onderhuidse dier herkenningschip. Indien deze niet afgelezen kan worden met een speciale reader, dan zal later uit DNA onderzoek duidelijk moeten worden waar het dier vandaag komt.   

overreden otter bij Dokkumer Nieuwe Zijlen (bron: SBB)  

Het Lauwersmeer gebied is een prachtig habitat voor de otter, maar wil de otter zich hier definitief kunnen vestigen en overleven, dan zullen er toch nog aanvullende maatregelen genomen moeten worden, zoals de aanleg van otter tunnels en richels onder bruggen en duikers en het voorzien van stop grids in fuiken, opdat otters hier niet meer in kunnen verdrinken.

Nu er ook otter sporen zijn gevonden in de Onlanden niet ver van het Leekstermeer en eerder bij het Zuidlaardermeer, zal een migratie richting de Duitse grens niet lang meer duren. Van onze Duitse collega hoorden wij dat de otter ook in Duitsland oprukt richting de Nederlandse grens. De verbinding van beide populatie is van groot belang voor het voortbestaan van een duurzame otter populatie in Nederland.

Wie durft nog te beweren dat de EHS voor de otter niet werkt? Als deze netjes afgemaakt wordt, zoals toegezegd was, zullen er nauwelijks meer otters sneuvelen! Help mee dat te bewerkstelligen: Word daarom Vriend van de Otter voor slechts 48 euro per jaar. Meer mag ook natuurlijk. 

Ander nieuws