Friese Otter neemt het ervan

5-8-2013

Al geruime tijd slaagt Harrie Bosma, medewerker van Waterschap Friesland, en vrijwilliger van de Stichting Otterstation Nederland, er in om met onze IR wild camera’s prachtige en unieke beelden te maken van otters in Friesland. Met deze camera’s kon de opmars van de otter in Friesland en nu ook in Groningen goed gevolgd worden. Zelfs in deze hete zomer voelen de otters zich nog op hun gemak en nemen het er van getuige onderstaande opnames.

 
Ook al is de vacht van otters in de zomer minder dik, toch moeten zij zich in het koudere water nog steeds warm zien te houden. Dat doen zij met hun vacht, die bestaat uit twee types haren: de dekharen en de donsharen. Tijdens zijn studie heeft Addy de Jongh de vacht van dood gevonden otters onderzocht met een elektronen microscoop. De foto’s hieronder tonen opnames van een geschoren vacht, die heel duidelijk laten zien dat de haren in bundels staan. Doordat de donsharen zelf spike vormige schubben hebben en als een matrix in elkaar grijpen, vormen ze een water ondoorlaatbare laag waar lucht in blijft zitten. Hiermee houdt de otter zich warm. De dekharen hebben aan hun uiteinde een platte, vlagvormige structuur. Deze haren liggen met dit verbrede gedeelte als dakpannen over de donshaar laag heen en helpen ook mee om de onder vacht droog te houden. Hierdoor zien natte otters er heel mooi glad uit, maar als zij het water uitgaan, trekken kleine spiertjes aan de basis van de haren deze in punten. Dat is opnieuw een handige aanpassing van Moeder Natuur op micro niveau, want hierdoor druipt het water sneller van de vacht af en blijft de onder vacht ook boven water droog. Eenmaal wat langer op het land moet de otter zijn vacht weer goed verzorgen en doet dat bijvoorbeeld door op een rol plek heerlijk te liggen rollebollen, zoals te zien is op de hier getoonde video. Zulke plekken kom je regelmatig tegen in het leefgebied van de otter. Door dit gedrag komt er ook weer nieuwe verse lucht in de pels. Tijdens het zwemmen onder water verdwijnt er namelijk lucht uit de pels door de waterdruk. Die moet weer aangevuld worden. Als je een otter ziet zwemmen, zie je ook lucht uit zijn pels omhoog komen, die een bellenbaan vormt. Toen er nog gejaagd mocht worden op otters, werd die bellenbaan veel otters noodlottig. Omdat deze bellen onder het ijs bleven plakken, was het zo erg makkelijk voor jagers om hen te vinden.
 
 
 
 
De lucht in de pels van otters zorgt er voor dat otters een grote opwaartse kracht hebben. Als otters diep hebben gedoken, kun je ze aan de wateroppervlakte als kurken omhoog zien schieten. Jonge otters hebben nog meer lucht in de pels, waardoor het duiken in het begin hen nauwelijks lukt. Deze mooie aanpassing verdwijnt in de loop van enkele weken, waarna ze net zo goed kunnen duiken als hun moeder. Otters zijn geweldige mooie dieren met verrassende aanpassingen aan hun leef omgeving!

Ander nieuws