Weer verweesde ottertjes gevonden!

7-11-2014

Het bleef maar dode otters regenen! En zeker niet alleen mannetjes op zoek naar een eigen leefgebied. Zo sneuvelden de laatste 2 weken op de weg ook maar liefst 3 lacterende (melkgevende) vrouwtjes. Dat betekende dat er ergens nog jonge ottertjes achterbleven. De zoektocht op 22 oktober leverde 2 angstige otter weesjes op.

Na een tip van Van Hall Instituut leraar Theo Meijer ging SBB boswachter Albert Worst er op uit en vond vlakbij de Rottige Meenthe niet ver van Wolvega een dood gereden vrouwtjes otter. Nadat Albert zag dat het ging om een lacterend vrouwtje werden hulptroepen ingeroepen om haar jongen te vinden. Wonder boven wonder lukte dat. Auke Kuiper, zijn zoon Merijn en Harrie Bosma vonden 2 kleine, angstige ottertjes van circa 2,5 maand oud, verscholen in een duiker niet ver van de plaats des onheils. Heldhaftig wisten zij de jonge dieren uit hun benarde positie te bevrijden.


Omdat hun moeder net was overreden zagen de jongen er goed uit. Die zelfde middag bracht Auke Kuiper van de Rietnymf de ottertjes over naar opvangcentrum de Fugelhelling bij Drachten.

De ottertjes doen het goed, ook al missen zij hun moeder. Gelukkig hebben zij elkaar. Over ongeveer een jaar zullen zij weer uitgezet kunnen worden in de vrije natuur. Hier is te zien hoe goed ze het doen:Vorige week zaterdag was het weer raak. Toen werd een lacterend otter wijfje overreden bij de kruising met een nieuwe waterinlaat in de Weerribben, waar geen rekening was gehouden met het voorkomen van otters. Zoektochten van Auke Kuiper, Harrie Bosma en zijn zoon Arjen, een vrijwilliger van SBB en van Lena en Addy de Jongh mochten niet baten. Er werd gebruik gemaakt van afgespeelde geluidsopnames van het gefluit van een moeder otter om reacties van de achtergebleven jonge ottertjes te krijgen. Als jonge otters dergelijk gefluit horen, fluiten zij terug. Fluiten is bij otters de manier om elkaar te roepen.


Luister hier naar het gefluit van een otter:


Twee dagen later trof Auke Kuiper in de Weerribben een angstig, fluitend ottertje aan, maar dat was ver weg van de plaats waar het otter wijfje was overreden. Na overleg met Addy de Jongh werd besloten het ottertje te observeren om te kunnen beoordelen of het een jong van de overreden moeder kon zijn. Daar zag het uiteindelijk niet naar uit. Dit jonge ottertje riep vervolgens niet meer om hulp en had nog zeker de eigen moeder daar in de buurt rond zwemmen.

Op vrijdag 7-11-2014 opnieuw droefenis. Jeroen Breedenbeek van SBB trof een dood gereden, lacterend otter wijfje aan op de N331 niet ver van Zwartsluis. Op het moment dat dit artikel geschreven werd, zijn teams nog steeds aan het zoeken naar haar jongen. Het is ook hier echter zoeken naar een naald in een hooiberg.

De Rietnymf en de Stichting Otterstation Nederland hebben kennelijk niet voor niets een nieuw Otter Opvangcentrum opgericht.

foto Harrie Bosma

Ander nieuws